Tags

, , , , , , , , , ,

Waar waren we gebleven? Ah ja, Maximinus Thrax is keizer, maar niet iedereen is er blij mee. Gordianus I en zijn zoon Gordianus junior (ook wel II) kwamen eerst in opstand en vervolgens jammerlijk aan hun einde. De senaat riep toen Pupienus en Balbinus uit tot nieuwe tegenkeizers, en gooiden met de kennelijke bedoeling het historici helemaal moeilijk te maken de kleinzoon van Gordianus I in de strijd, vanaf nu bekend als Gordianus III (of junior junior?).

Geen bloedvlekken op mijn toga!

thraxp2

“What ya gonna do, when I come for you?”

Terwijl er in Rome met Gordiani werd gejongleerd, was Maximinus Thrax gestaag met zijn Rijnlegers naar het zuiden aan het trekken. Het zat er dik in dat, als hij Rome zou innemen, er weinig Gordiani over zouden blijven. Ook de rebellerende senatoren zouden niet lang meer van hun witte toga’s kunnen genieten. De senaat had geen andere optie dan in actie te komen.

 

Depressie in Aquileia

Pupienus werd met een haastig opgetrommeld leger noordwaarts gestuurd, in de hoop Thrax te kunnen verslaan. Deze was op dat moment druk bezig met het belegeren van de Romeinse havenstad Aquileia (die niet pro-Thrax was (iets dat klinkt als een anti-depressivum)). Na een belegering van maanden waren Thrax’ soldaten het zat. De voorraden waren op, de senaat was onderweg met een sterk leger en de soldaten begonnen het gevoel te krijgen dat ze op de verkeerde keizer gewed hadden.

Soldaten van het tweede Parthica legioen drongen Maximinus Thrax’ tent binnen en vermoordden hem en zijn zoon (genaamd, je raadt het al, Maximinus). Om het statement nog wat kracht bij te zetten werden de lijken onthoofd en de hoofden naar Rome verscheept.

Praetoriaans polderen

Nu zou je kunnen denken dat de rust snel hersteld was, maar niets was minder waar. Collega-keizers Pupienus en Balbinus wantrouwden elkaar. Beiden verdachten de ander van het beramen van een moordcomplot. Hoewel ze op munten elkaar gezellig omarmden hadden ze in werkelijkheid waarschijnlijk allebei een dolk achter hun rug.

Marcus Clodius Pupienus

Pupienus, ook keizer

Balbinus

Balbinus, keizer

De onderlinge strijd ondermijnde de effectiviteit van de regering. Overeenstemming werd nooit bereikt en de keizerlijke paleizen moeten gegalmd hebben van verheven stemgeluid. Het geduld van de Praetoriaanse Garde, de keizerlijke lijfwacht, (al beperkt op een goede dag) was snel op. In de zomer van 238 bestormden ze de zaal waar de kibbelende keizers elkaar voor rotte vis uitmaakten. De keizers werden vervolgens naakt door de straten van Rome gesleept, gemarteld en uiteindelijk gedood.

Het was een zeer Romeinse interpretatie van het poldermodel.

Last man boy standing

Gordianus III overleefde als enige keizer het Zeskeizersjaar.

Gordianus III

Gordianus III

Hij was zo’n dertien jaar oud, en zo langzamerhand zwaar getraumatiseerd.

Hij zou zijn twintigste verjaardag niet halen.

Lees verder over Gordianus III…

Advertenties