Tags

, , , , , , , ,

Lees ook het eerste deel van de Romeinse Limes Zomer-special!

In de decennia nadat Julius Caesar uit de lage landen was vertrokken ging de Romeinse wereld voornamelijk met zichzelf de strijd aan. Uiteindelijk kwam Octavianus, onder het pseudoniem keizer Augustus, bovendrijven als overwinnaar van de Romeinse burgeroorlogen (zie ook de opkomst van Augustus).

drusus1

Nero Claudius Drusus Germanicus. Niet te verwarren met Nero. Zeker niet te verwarren met Claudius. Verwar hem al helemaal niet met Germanicus. Ben je al verward?

De keizerlijke klusjesman
Augustus’ veelbelovende en getalenteerde stiefzoon Drusus werd uitgestuurd om Belgisch Gallië duurzaam in te lijven als deel van het rijk. En de ambities waren groter. De rivier de Rijn was maar een kleine hindernis in de veroveringstochten, geen onoverbrugbare barrière (de Romeinse genietroepen konden zo’n beetje alles overbruggen). Romeinse legioenen trokken de Rijn over en deden hun best om de nieuwe wereldorde aan de noordelijke volkeren op te dringen, onderwijl het landschap aanpassend (Drusus zou een kanaal hebben laten uitgraven wat als basis diende van de rivier de Vecht (waar maar weer uit blijkt dat iedereen die een langere periode in Nederland doorbrengt geneigd is tot watermanagement over te gaan)). Mogelijk coördineerde Drusus’ zijn veldtochten vanuit de strategische legerbasis op het Kops Plateau in Nijmegen.

Romeinen yn Fryslân
Bij zijn veldtochten onderwierp Drusus de Friezen, een behulpzaam Germaans volk dat hem zou hebben geassisteerd toen de Romeinse legionairs vastliepen op de wadden van Noord-Nederland (het beeld van een Romeins legioen dat aan het wadlopen is maakt me om de één of andere reden erg vrolijk). Het gebied van de Friezen leek de perfecte uitvalsbasis voor het veroveren van Magna Germania, de woeste gebieden van Noord-Europa.

Mijn keizerrijk voor een paard!
Drusus was de gedroomde veldheer en hij werd gezien als geschikte opvolger voor Augustus. Maar het mocht niet zo zijn. In het jaar 9 voor Christus, op een moment van onoplettendheid, viel Drusus van zijn paard en stierf op 29 jarige leeftijd aan de gevolgen hiervan. De keizertitel ging uiteindelijk naar zijn broer Tiberius. Onder Drusus’ nazaten waren keizers als Caligula (kleinzoon) en Claudius (zoon).

Als we al íets leren uit de oudheid is wel dat we nooit een paard zouden moeten vertrouwen.

Als we al íets leren uit de oudheid is het wel dat we nooit een paard zouden moeten vertrouwen.

Groot Germanië
De dood van Drusus was slecht getimed en legde de Romeinse plannen tijdelijk stil, maar de ambities bleven voortsudderen in Augustus’ hoofd. Het vooruitzicht op een provincie genaamd Magna Germania kwam pas in het jaar 9 na Christus tot een bloederig einde. De Romeinse generaal Varus liet zichzelf en zijn drie legioenen door Germanen in de val lokken ten noorden van de Rijn. De enorme nederlaag van de Slag bij het Teutoburgerwoud zorgde ervoor dat de ambitieuze expansieplannen definitief stokten. Magna Germania bleek een pontonbrug over de Rijn te ver.

De grote rivier was een voor de hand liggende relatief makkelijk verdedigbare grens. Het vormde in ieder geval een barrière die je niet zonder goede voorbereiding met een leger over kon steken. Nu moest de grens alleen nog versterkt worden.

Volgende keer: de bouw van de Limes en de Bataafse opstand.

Kun je niet wachten? Lees hier meer:

Advertenties