Het weekend van 8 en 9 augustus 2015 stond vol in het teken van de Romeinse Limes, als onderdeel van de Romeinse Limes Zomer. Natuurlijk kon ik het niet maken om de Romeinen dit weekend te ontlopen. Hierbij, naar goed gebruik, mijn verslag van mijn Romeinse uitjes.

8 augustus: Theater in het donker
Op zaterdag 8 augustus was de eerste van twee theateruitvoeringen in het Archeon in Alphen aan den Rijn. Het thema was Boudica, de opstandige Keltische koningin die er bijna in slaagde de Romeinen uit Britannia te schoppen. Het bijzondere van deze theateruitvoering is dat deze plaatsvond in het openluchttheater van het Archeon en dat deze begon rond zonsondergang.

foto 1

In slagorde! De Romeinse legionairs staan klaar voor hun laatste slag tegen Boudica en haar legers.

Goddelijke humor
De reenactors van Legio II Augusta en de acteurs van de Iceni Theater Groep zetten het verhaal van Boudica op een indrukwekkende wijze uiteen. Daarbij was het ook nog eens historisch correct, iets waar ik door ontelbare Hollywood-films simpelweg niet meer op reken. Het verhaal vertelt over de opstand geleid door de Keltische koningin Boudica, nadat de Romeinen het land van haar overleden man hadden ingepikt en haar dochters, de wettelijke erfgenamen, zwaar mishandeld hadden. Het op zichzelf nogal duistere verhaal werd van een humoristische noot voorzien door het commentaar en geruzie van de Romeinse en Keltische goden, die het geheel vanaf de Romeinse tempel en de Keltische heilige grond gadesloegen.

foto 2

Oorlogstrompetten en -trommels wisselden af met lieflijke fluitmuziek.

Tacitus’ theatercarrière
Het was theater op z’n Romeins. Live muziek met traditionele instrumenten viel de acteurs bij tijdens veldslagen, redevoeringen en dramatische momenten. Een verteller was er in de vorm van de Tacitus, de Romeinse geschiedschrijver die over de opstand van Boudica geschreven heeft.

foto 3

Na de theateruitvoering vormden de acteurs een erehaag met fakkels. En dat terwijl eigenlijk zíj de erehaag verdienden.

9 augustus: Matilo voor bovengrondse wezens
Op zondag 9 augustus bezochten we de activiteiten in het Archeologisch Park Matilo. Op deze plek ligt het gelijknamige Romeinse grensfort Matilo, maar totaal onzichtbaar voor niet-ondergronds levende wezens. Om dit op te lossen werd dit bijzondere park gecreëerd: nagebouwde wachttorens en aarden wallen geven nu de contouren van het fort aan. Rond de wallen van het fort liggen tuinen in Romeinse stijl en speelse informatieborden geven je een beeld van hoe de Romeinen en de lokale bevolking leefden.

foto 4

Kijk, onze hond houdt ook van Romeinen!

Matilo-dieet
Daarnaast zijn er regelmatig Romeins getinte activiteiten. Vandaag (of beter gezegd, op 9 augustus 2015 (als archeoloog weet je als geen ander wat het belang is van goed dateren)) waren er presentaties over de geschiedenis van de archeologie van het gebied en het voedsel dat de Romeinen en de lokale bevolking aten. Een afgezant van ‘mijn’ Faculteit Archeologie van Universiteit Leiden vertelde over dit onderzoek naar 2000-jaar oude zaden en pollen en hoe dit helpt om begrip te krijgen van het historische landschap en dieet.

Verder kon men ook nog boogschieten, maar gezien mijn oog-hand-coördinatie vond ik dat een te groot risico voor mijn omgeving. Het zou jammer zijn als ik niet meer terug mag komen.

Want terugkomen zal ik! Op september 12 en 13 vindt het volgende én laatste Romeinse Limes Zomer-weekend van deze zomer plaats. Dat kun je nu mooi alvast in je agenda zetten.

De volgende keer: terug naar de geschiedenis van de Limes. Hoe Drusus, de stiefzoon van Augustus door een paard geen keizerrijk krijgt.

Zelf ook op Romeins uitje?

DSC_1892

De wachttorens van Park Matilo. Foto afkomstig van http://www.parkmatilo.nl.

Advertenties