Tags

, , , , , , , , ,

Na ons bezoek aan het Nijmeegse Kops Plateau trokken collega-Romeinenfan Matthijs en ik door naar Museum Het Valkhof, een half uur wandelen verderop. Onderweg werden we verrast door de vele informatieborden die ons wezen op het Romeinse verleden van deze stad. Nog een extra reden om niet de bus te pakken!

foto

Ik was niet helemaal overtuigd van de ouderdom van de stenen, maar ik waardeer het idee om op deze manier te tonen waar de oude poort van het Nijmeegse legionairkamp moet hebben gelegen.

Valkhof
Museum Het Valkhof bevindt zich aan de rand van het historisch centrum van Nijmegen, vlakbij de oever van de Waal. Het museum dateert van het begin van deze eeuw, wat minder ver weg is dan het klinkt.

Het Valkhof toont in ruime lichte zalen de geschiedenis van Nijmegen, waarin vooral de Romeinen de hoofdrol lijken te spelen. De tijdelijke tentoonstelling ging over Romeinse bronzen beelden in het algemeen en specifiek over de beelden die gevonden zijn rond de Germaanse limes. Indrukwekkend om te zien dat legionairs in sommige gevallen zelf met de collectebus rondgingen om geld bijeen te schrapen voor een bronzen beeld van hun keizer in hun castellum. Tot zover mijn beeld van bovenaf gedicteerde staatspropaganda.

Kops Plateau 222

Doneer en help een handje! Pff, die was té makkelijk.

Statiegeld op je keizerbeeld
Ook fascinerend was het om op te merken dat men er weinig moeite mee leek te hebben om de bronzen beelden van keizers die al een tijdje dood waren in stukken te hakken met brons-recycling als doel. Overal aan de limes zijn depots gevonden van stukjes bronzen beeld waar details van kapsels en kleding nog in te herkennen zijn.

Ook de vaste tentoonstelling had veel te bieden. Naast de verzilverde plak van soldaat Aquilius waren er indrukwekkende soldatenmaskers en een bijzonder beeldhouwwerk te zien. De limes komt ondertussen overal terug.

Het is duidelijk: Nijmegen is trots op haar Romeinse roots.

Kops Plateau 235

Hier kan toch geen middeleeuwse helm tegenop?

Een tijdperk verderop
Ook buiten het museum is er genoeg te zien. Oude kapellen uit de tijd dat deze streken onderdeel uitmaakten van dat ándere grote keizerrijk: het Heilige Roomse Rijk (niet te verwarren met het stukken minder heilige Romeinse Rijk).

Kops Plateau 204

Kijk nou, archeologisch erfgoed in het wild!

De Romeinenweek
Het gaat hard! Over een paar dagen loopt de Romeinenweek 2015 weer op z’n end. En dat terwijl er nog zoveel te doen is:

Er is zoveel te doen en zo weinig tijd…

Maar aanstaande zaterdag laat ik dit allemaal links liggen. Op een steenworp afstand van mijn huidige woon- en verblijfplaats is er een Romeinententoonstelling waar je, ik ben er bijna zeker van, nog nooit van hebt gehoord.

Namelijk in het Torenmuseum van Valkenburg aan de Rijn.

Uw Romeinenreporter is ter plaatse en brengt verslag uit.

Advertenties