Tags

, , , , ,

week-klassieken1Trompetgeschal
Vandaag, 19 maart 2015, breekt de Week van de Klassieken uit. Thema en strijdkreet is “Te Wapen!”

Dat vraagt om een aantal oorlogzuchtige blogposts, al kan ik moeilijk beweren dat dat anders gaat zijn dan de afgelopen maanden, met anderhalve Punische Oorlog achter de kiezen. Is het niet zonde dat zoveel verhalen uit de geschiedenis over oorlog, strijd en bloedvergieten gaan? Alsof dat het summum is van menselijke prestaties.

Vredesrecords
Zeg nou zelf, we leven toch liever nu, in een tijd dat we vredesrecords breken in West-Europa? Het is al bijna 70 jaar geleden dat de grootste twee kemphanen van het continent, Frankrijk en Duitsland, voor het laatst nieuw wapentuig op elkaar uittestten, volgens traditie één keer per generatie (vaak kostte het ook een generatie). Wat dat betreft leven we in een vreemde tijd.

Oorlog is een wezenlijk onderdeel van de geschiedenis, maar tijden van welvaart, voorspoed en elkaar eens even niet over de kling jagen om een lap grond ook! In de Romeinse tijd werden hevige totale oorlogen afgewisseld met de Pax Romana, de opgelegde Romeinse vrede die het chaotische Europa een stabiliteit gaf die het nooit eerder had gehad en het na de val van het West-Romeinse Rijk een lange tijd niet meer zou hebben.

Maar goed, tot zover de disclaimer. Nu op naar oorlog!

Overwinningen en nederlagen
In het kader van de Week van de Klassieken schrijf ik de komende week vier blogposts. Ik ken mijn grenzen dit keer; iedere dag een post zoals vorig jaar over Augustus is wat té ambitieus.

De thema’s:

De Week van de Klassieken en gratis e-book Perzisch Vuur
Meer informatie over de Week van de Klassieken vind je op de website.

Vergeet ook zeker niet het gratis e-book Perzisch Vuur te downloaden! Het is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over de monumentale strijd tussen de Perzen en de Grieken.

Advertenties